Teleskop

Ser du etter Spotting scope? Klikk her.
På Center.no selger vi ikke mange teleskop, men produktene er nøye utvalgt. Dette er stjernekikkertene som vi mener at gir mest for pengene i sine respektive prisklasser.

Noen viktige begreper for teleskop:

Apertur– arealet av linsen eller speilet, den blir som oftest oppgitt i diameter og kalles i noen tilfeller objektivet.

Lyssamlingsevne– bestemmer hvor svakt lys som er detekterbart og det avhenger mest av diameteren på aperturet. Det oppgis i f/tall, hvor tallet er breddevidde delt på lysåpning. Et eksempel på et amatørteleskop: breddevidde 2000 mm, lysåpning 125 mm gir et f/16 teleskop.

Oppløsning– beskriver den minste vinkelforskjellen mellom to adskillbare punkter, og avhenger av optikkens presisjon, materialvalg og hvilken overflatebehandling den har. Oppløsningen blir oppgitt i buesekunder som tilsvarer 1/3600 del av en grad. Vanlig er at et teleskop minst har en oppløsning på 1 buesekund eller mindre. (Jo mindre jo bedre).

Okular– linsen som sitter nærmest øynene.

Forstørrelsen– beskrives som breddevidde for objektet delt på breddevidden for okularet. Det er derfor man ofte ønsker lang breddevidde for objektet, da det er vanskelig å lage gode okularer med veldig kort breddevidde. Teleskopene selges ofte med flere byttbare okularer, som gjør at man kan variere forstørrelsen. Det kan være lurt å bemerke seg at teleskoper kan selges med overdrevne spesifikasjoner for forstørrelse. En for stor forstørrelse kan resultere i at objekter ikke vil bli oppløst.

3 hovedtyper av teleskop

Refraktor- linseteleskop

En refraktor bruker minst to linser til å fokusere lyset, en foran i røret, objektlinsen og en bak i røret, okularet. De trenger som regel lite vedlikehold, men blir fort dyre når diameteren på aperturet øker.

Reflektor- speilteleskop

En reflektor samler lyset ved hjelp av et parabolsk hovedspeil på baksiden av røret, og refkleterer det til et skråstilt sekundærspeil øverst i teleskopet som reflekterer det videre til okularet. For en given apertur pleier disse teleskopene som regel å være det billigste, men du kommer til å trenge å justere den optiske innretningen fra tid til annen. Justeringen er derimot relativt enkel.

Katadioptrisk teleskop- kombinasjonsteleskop

Et katadioptrisk teleskop bruker både linser og speil, fordi små og mellomstore teleskoper ikke har muligheten for en stor diameter eller lang breddevidde. Dermed bygges en kombinasjonsmodell for å kunne «folde» lysveien. Det gjør at de bli mer kompakte, og får en mindre vekt. Noe som også ofte hjelper på pris.

Hvilke teleskop burde jeg velge?

Det finnes både fordeler og ulemper ved alle de tre teleskopene og det avhenger av hva du ønsker å bruke det til, men her er noen grunnregler du kan gå ut fra:

For samme pris gir en reflektor- speilteleskop ofte større lyssamlingsevne enn refraktorer og kan være best om du ønsker å studere objekter på veldig lang avstand. På den annen side krever observasjoner av de fleste planeter og måner i vårt solsystem ofte mindre lys og høyere oppløsning, dermed kan en refraktor- linseteleskop være en smart løsning. Er du avhengig av et lett transportabelt instrument, anbefaler vi et katadiodoptisk- kombinasjons teleskop.

 • National Geographic Teleskop og Stjernekikkert for Barn 50/600

  790 kr
 • Bresser Classic 70/350 Teleskop

  1 690 kr
 • Bresser Solarix AZ 76/350 Teleskop med Solfilter

  1 190 kr
 • Rangert 5.00 av 5

  Bresser Astro 20×80 – Ekstremt skarp kikkert for Observasjon og Astronomi

  1 790 kr
 • Sirius 70/900 AZ – Karbon Refraktorteleskop

  1 990 kr
 • Bresser Universal Smarttelefon Adapter

  490 kr
 • National Geographic 60/700 Teleskop AZ

  1 649 kr
 • National Geographic Automatisk Teleskop 90 MM

  5 490 kr
 • National Geographic Teleskop 50/360

  790 kr
 • Venus 76/700 AZ – Karbon Speilteleskop

  1 690 kr

Viser alle 10 resultater