Platespiller

Med platespillerene fra Technisat får du virkelig kjenne hva Tysk ingeniørkunst står for.

Det begynner å bli kjent at platespillerne er tilbake for fullt. LP-platene eller vinylen har blitt gjenoppdaget av både unge og gamle musikkelskere.

Utvalget av platespillere er allerede stort og vil øke, og prisen på disse varierer fra noen hundrelapper til prisen på ny bil. Så det å finne den riktige platespilleren er en balanse mellom behov og budsjett. Vi i Center Sound har laget en guide om platespiller slik at du klarer å velge den spilleren som passer best til dine behov.

Hva er en platespiller?

En platespiller er en tallerken drevet av en roterende elektromotor i en bestemt hastighet. I pickupen genereres det strøm av vibrasjonene som skapes av nålens bevegelser i rillen. Denne strømmen kommer ut som musikk i høyttalerne. Hvordan en platespiller er bygget opp har utrolig mye å si for hvor god lyd man får.

Pickup

Pickup er enheten som stiften sitter på. Den er kanskje den viktigste delen på en platespiller og har mest å si for lydkvaliteten. Den gjør om mekaniske vibrasjoner til elektriske bølger fra stiften, som sendes videre og til RIAA-forforsterkeren.

Det finnes to hovedvarianter av pickup; Moving magnet (MM) og Moving Coil (MC). MC er den avanserte varianten som er ment for musikkspesialister med store budsjett. Forskjellen ligger i signalstyrken. MM-pickuper lager et høyere signal enn MC-pickuper.

Tonearmen

Enkelt sagt er tonearmen den delen hvor pickupen sitter, den skal sørge for at pickupen fungerer optimalt. Det er greit å vite at på spillere med motvektslodd, må tonearmen stilles riktig inn. Dette er for å gi pickup’en de beste forholdene for lyd og minske sjansen for slitasje på vinylene. Følg bruksanvisningens anbefalinger for å stille tonearmen riktig inn.

Platetallerken

Platetallerken er der man plasserer LP-platen. Denne blir drevet av en roterende elektromotor med en bestemt hastighet og skal ikke skape vibrasjoner eller resonanser for pickupen.

Materialet i en tallerken varierer mye fra produsent til produsent, men målet er det samme – en solid tallerken som ikke skaper vibrasjoner og resonanser. Man finner gjerne en plasttallerken på de enkleste platespillere, mens på de litt dyrere variantene finner man ofte en metalltallerken. I de øvre prisklassene består materialet i tallerkenen av flere komponenter.

Chassiset

Chassiset, altså huset, skal bære tonearmen og platetallerkenen, men har gjerne mye å si for oppfattelsen av platespillerens kvalitet. Det er svært viktig at platespilleren står rett og i vater, slik at pickupen kan yte sitt beste. Hvis ikke, vil både tallerkenen og tonearmen bli påvirket og ikke fungere optimalt. Det er også viktig at ikke platespilleren plukker opp vibrasjoner fra underlaget og omgivelsene. Derfor anbefales det å plassere spilleren på et sted eller en hylle som ikke er utsatt for mye bevegelse og vibrasjoner.

RIAA-forforsterker

For å få korrekt lyd må man ha en RIAA-forforsterker, som fungerer som et mellomtrinn før hovedforsterkeren. Denne har tre mulige plasseringer: Den kan være innebygget i platespilleren, være innebygget i forsterkeren eller den kan kjøpes separat og kobles mellom platespiller og forsterker. En forsterker har en RIAA-forforsterker innebygget hvis forsterkeren har en inngang merket “phono”. Hvis ikke, må man finne en platespiller med innebygget RIAA-forforsterkeren, eller kjøpe en separat RIAA-forforsterker.

Brukervennlighet vs Hi-Fi lyd

Det finnes platespillere som er helautomatisk. Det vil si at spillere gjør alle operasjonene automatisk slik at du bare trenger trykke på start-knappen. Når platen er ferdig, trenger du ikke å slå av spilleren, altså høy brukervennlighet.

På den andre siden finner man platespillere som har fokus på høy lydkvalitet, og har fjernet alle funksjoner som ikke er helt nødvendige. Disse unngår automatikk fordi det koster ekstra penger og bidrar ikke til bedre lyd, og i tillegg kan det også forringe den optimale, rene lyden. I denne klassen vil man finne platespillere som koster skjorta.

  • Salg!

    Technisat TechniPlayer LP 200 Beltedrevet Platespiller

    1 290 kr
  • Salg!

    Technisat TechniPlayer LP 300 Direktedrevet Platerspiller

    1 190 kr

Viser alle 2 resultater