Gruppetest av tur- og jaktkikkerter

A: Bresser Condor 8×42
B: Prisch 8×42
C: Bresser Condor 10×50 UV Nitrogen
D: Bresser Special Hunt 9×63

Oppdatert 17.4.2019

Vi har tatt med E: Nikon Aculon A211 10-22×50 og F: Bresser 20×50  på bildet for å vise størrelsesforhold. De er ellers ikke omtalt i denne testen.

Innledning

Denne testen er laget for å beskrive forskjeller mellom våre lette kikkerter og en outsider Special Hunt. Våre terningkast beskriver hvordan vi opplever kikkertene i forhold til hverandre. Det er en praktisk test hvor kikkertene er testet under tre forskjellige lysforhold. Disse kikkertene er i en annen prisklasse og kvalitet enn rimeligere modeller så kvaliteten er høyere selv om karakteren kan være lik.

Kontrast/farge er vår opplevelse av hvor markerte og tydeligere fargene er. Lysgjennomgang er en beskrivelse av hvor lyst bildet oppleves. Dette er litt smak og behag. Noen ønsker et lysere bilde, mens andre godtar et litt mørkere bilde. Under dårlige lysforhold vil bruksverdien oppleves annerledes. For mange vil en skarphet være et viktig tellende element, men det hjelper lite om kikkerten er skarp dersom det ikke finnes lys nok på objektet du vil studere. Unge øyne ser bedre i dårligere lys og har derfor ikke samme krav til et lysgjennomgang.

Bruksmønster kan være lurt å tenke på når du velger en kikkert. Vi har derfor trukket frem en karakter til som vi kaller detaljer. Det er slik vi oppfatter kikkerten under de aktuelle lysforholdene. I etterkant ser vi at dette faktisk representerer snittet av vår opplevelse av kikkertene under forskjellige lysforhold.

Bresser Condor 8×42

Dette er den fysisk minste kikkerten i testen. Kikkerten er vanntett. Dette er en kikkert for den som synes lav vekt er svært viktig. Den kommer med en enkel og praktisk bæreveske. Øye muslingene roteres for å få riktig avstand til okularet. Praktisk sett og på grunn av lavere forstørrelse oppleves kikkerten som lett å bruke og rask å få oversikt med og å søke deg frem til det du måtte ønske å se nærmere på.

Pris: 1990 kr – Kikkerten har også blant annet individuelle justerbare eyecups. Klikk her for mer detaljert informasjon om denne kikkerten.

Bresser Pirsch 8×42

Denne kikkerten er den nest minste i testen. I tillegg til å være vanntett er denne også fylt med nitrogen. Forskjellen fra Condor er at den har et fase-korrigerende belegg. Denne kikkerten er den optisk skarpeste i testen under alle lysforhold. Kontrasten eller fargene er også i toppklasse. Bildet oppleves som litt mørkere enn Condor 8×42. Vi opplever denne kikkerten som noe av det ypperste du kan få. Det er noe som stemmer virkelig bra med denne kikkerten.

Pris: 2790 kr – Blant annet er kikkerten er utstyrt med det siste innen «phase coating». Klikk her for mer detaljert informasjon om denne kikkerten.

Bresser Condor 10×50

Pris: 2290 kr

Vi har nå testet 2019 modellen. Denne kikkerten er fortsatt i kompakt klassen selv om det faktisk er en 10×50. Innledningsvis i testet sammenliknet med Condor 8×42 og 8×56  synes vi den var vanskelig å fokusere 100%. På dag 3 i testen skjønte vi endelig hvorfor, de justerbare øyemuslinger har en funksjon! Disse kan justers i klik fra 0..4. Ved klikk 3 kom alt på plass. NÅ kom gliset på over å endelig kunne se dybdeskarphet i toppklasse. Farge og kontrast er opp en klasse i forhold til Condor 8×42. Kombinasjonen av forstørrelse og linseåpning gjør at denne kikkerten markerer seg. Du får inn mer lys og ser mer flere detaljer særlig i skumring. Ønsker du 10x forstørrelse med toppklasse skarpet i en kompakt kikkert anbefaler vi denne som et trygt kjøp. Bærevesken er nå opp en klasse i utførelse. Kvaliteten på kikkerten fysisk oppleves igjen som svært god. Denne kikkerten leverer godt under alle forhold. Det nye UV filteret har gjort kikkerten enda skarpere. At den i tillegg er Nitrogenfylt gjør at den er enda mindre utsatt for dugg.

Pris: 2290 kr – I tillegg til nylon belteveske følger også med bruksanvisning, støvhetter for okular og objektiv og nakkestropp. Klikk her for mer detaljert informasjon om Bresser Condor 10×50 Lett Vanntett kikkert

Bresser Special Hunt 9×63

Når du løfter denne kikkerten opp så forventer du noe ekstra i og med at den fysisk markerer seg ved å være en litt lengre kikkert. Dette er kikkerten som har størst linsediameter i testen med hele 63mm. Special Hunt har omtrent samme forstørrelse som de andre kikkertene i testen.

I og med at den er litt større fysisk bør den levere noe ekstra. Det gjør den. Kontrast og farve er i toppklasse og markerer seg i overskyet vær, skumring og natt. Under slike forhold vil du merke ved en A og B test med de andre kikkertene at du slapper mer av med Bresser Special Hunt. Du ser ganske enkelt et lysere bilde og flere detaljer.

Dette er den eneste kikkerten som vi syntes passet på stativ med stativfestet fra Bresser.

Pris: 2290 kr – En annen egenskap er at de store senterhjulene på kikkerten gjør det også mulig for observatøren å bruke hansker under kaldt vær. Klikk her for mer detaljert informasjon om denne kikkerten.

Bresser Special Hunt 9×63 festet på stativ.

Bresser TR-688V Tripod (på bildet over) er et stativ som passer utmerket til kamera og kikkerter. Klikk her for mer detaljert informasjon om dette stativet.