Bilde: Red Tail 65L, Caldera 90L, Cascade 90L. 

En god sekk gjør turen mer behagelig! Du har kanskje vært på tur hvor ryggen verker, skuldre gjør vondt, og nakken merkes godt dagen etter. Det du trenger er en tilpasset sekk for deg og ditt behov. Vi hjelper deg å velge riktig! I denne testen ønsker vi å trekke frem kvaliteter og forskjeller på tursekker.

Helt nederst i testen finner du komplett oversikt over funksjonalitet i sekkene.

Caldera 75 – Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken

Med sine 75l er dette den nest minste sekken i testen. Sekken oppfyller alle krav til inndeling og tilganger. Under bæring opplever vi denne sekken sammen med storebroren Caldera 90 som de sekkene du har best kontakt og kontroll med i skulderpartiet. Løsningen på skulderstroppene gjør at sekken kommer litt nærmere skulderpartiet. Dette gjør sekken ideel til turer i utfordrende terreng og usikkert underlag. En hovedforskjell fra Caldera sekkene og de andre er den store og åpne og fleksible lommen. Hvem har vel ikke savnet en så stor romme med rask tilgang? Her kan termos, matpakke, ekstra genser eller jakke raskt hentes frem eller gjemmes bort. Caldera sekkene er moderne sekker. Vi mener denne sekken er i toppklasse. Dette med utgangspunkt i bestykning og god kontakt og kontroll i skulderpartiet. Under vår testing fikk vi en gjest som raskt bekreftet det vi hadde oppdaget med kontroll i skulderpartiet. Hans kommentar: «Kjenner det med en gang» i det han tok på seg sekken. Første bilde under er fargeekte. Skulderstroppene viser Caldera innfesting som er likt på begge sekkene.

Alt i alt en svært god og gjennomtenkt tursekk spekket med funksjonalitet. Caldera serien er tursekker med virkelig høy kvalitet. Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken.

 


 

Caldera 90 – Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken

En av de to største sekkene i testen. Forskjellen på 75l og 90l er merkbart i volum. Igjen har vi en sekk som oppfyller alle krav til inndeling og tilgang. I dette legger vi topplokk med hele tre glidelåser og separert toppseksjon, bunnseksjon. Videre at det er egen glidelås tilgang ovenfra liggende til toppseksjon. Det blir som å åpne en koffert istedenfor å grave i bunnen av en sekk. Caldera 90 har samme korte avstand mellom sekk og kropp som Caldera 75. En liten detalj som gjelder for begge Caldera sekkene er overliggende foring der bærestroppen er nærme nakken. Dette for å unngå gnaging.

Alt i alt en svært god og gjennomtenkt tursekk spekket med funksjonalitet. Caldera serien er tursekker med virkelig høy kvalitet. Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken. 

Bilde: Caldera 75L, skulderstropper er festet tett mot sekken noe som gir økt kontroll og stabilitet


Red Tail 65 – Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken

Kan en liten sekk være komplett? Innledningsvis savnet vi glidelåsen for enklere tilgang liggende til toppseksjonen. Det viste seg imidlertid at utviklerne hadde tenkt på dette. I og med at denne er på 65l holder det med tilgang via bunnseksjonen. Topp og bunnseksjon er på denne sekken adskilt med glidelås. Red Tail 65 er en sekk å bli glad i. Vi legger spesielt merke til hvor godt denne sekken ligger mot korsryggen. Trenger du en litt mindre sekk er denne nærmest komplett. Denne har også fleksibel lomme med kant i bunnen bak den separate front lommen. Denne sekken har spesielt god støtte i korsryggen og føles behagelig å ha på.

Du får nærmest umiddelbar lyst til å gå på tur av denne sekken. Den er utrolig god å bære. Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken.

Bilde: Red Tail 65, 3 stropper til komprimering og fleksibel lomme mellom toppseksjon og frontlomme.

Bilde: Red Tail 65, spesielt god støtte i korsrygg

Bilde: Red Tail 65L, grå sidelomme og 3 reimer for komprimering


Cascade 90 – Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken

Fargemessig er denne i samme familie som Red Tail 65. Her snakker vi imidlertid om en kraftigere oppbygning. Denne er bygget for last. Sekken har i tillegg til normal avstiving i rygg en ramme i ytterkant slik at sekken holder fasongen. Dette gjør at den vil være behagelig å bære uavhengig av hva du måtte ønske å ta med på tur. Med denne sekken får du en svært romslig front lomme. Den har ikke ekstra åpen frontlomme slik som de andre sekkene, men har til gjengjeld dypere sidelommer med god plass til termos. Cascade 90 er en komplett sekk med hensyn på inndeling og tilganger. Legger du på noen ekstra kilo blir ikke denne sekken en svingstang. Den vil dermed oppleves stivere og bedre. Du unngår belastende krengning som tar krefter. Du slipper å gå etter et balansepunkt som endrer seg. Denne sekken anbefaler vi til de som ønsker stabilitet.

Bilde: Cascade 90L, synlig ramme øverst, hel ryggpute, flyttbar innfesting for skulderstropper bak pute for tilpassing av rygglengde

Bilde: Cascade 90L, glidelås tilgang liggende toppseksjon

Bilde: Cascade 90L, stor frontlomme


Red Tail 80 – Klikk her for å lese mer om eller kjøpe sekken

Denne sekken likner på Red Tail 65, men er betydelig større. Vi legger merke til at begge disse sekkene har tre stropper til komprimering. Dette gjør de mer fleksible. Du kan ha lite i den og enda få en fast følelse og økt kontroll. Denne sekken har imidlertid ikke samme magebelte innfesting med to fester på hver side. Under testing merket vi at magebeltet ikke ble så behagelig og optimalt tilpasset som på alle de andre sekkene. Denne sekken har ikke glidelås tilgang til toppseksjonen liggende. Det er dermed en mer lukket stor sekk. Det som holder denne sekken aktuell er den store frontlommen og den fleksible lommen bak frontlommen.

Bilde: Red Tail 80L, Fleksibel lomme mellom toppseksjon og frontlomme.


 


Generelt for alle sekkene:

  Bærekomfort Stabilitet Rom Tilganger Fester Sum Kommentar
Caldera 75 6 6 6 6 6 30 Svært god komplett tursekk
Caldera 90 6 6 6 6 6 30 Svært god komplett tursekk
Red Tail 65 6 5 6 6 4 27 Beste tursekk for lett oppakning
Cascade 90 5 6 6 6 5 28 Beste tursekk for tung oppakning
Red Tail 80 4 5 6 5 4 24 God tursekk


Når du for første gang tar i en ALPS tursekk vil du umiddelbart merke at dette er gjennomført kvalitet. Noe av det første du vil oppdage er det innvendige stoffet på magebeltet og bærestropper. Dette er i tett vevet materiale. Nærmest som inner fóret i en dress. Dette gjør sekken komfortabel selv med bare skuldre. I tillegg er polstringene rikelig dimensjonert.

Bilde: Red Tail 65L , justerbar høyde skulderstropper for tilpassing av rygglende (gjelder alle tursekkene i testen)

Hovedrommene har glidelås tilgang. Her har ALPS lagt vekt på kvalitet og styrke. Den mest markante er den som skiller topp og bunnseksjonen. Legg merke til størrelsen på glidelåsen, den er skikkelig dimensjonert. Det gjør den enkelt å åpne og du trenger ikke å være redd for å fylle sekken.

Alle sekkene har mulighet for optimal tilpassing til rygglengde ved å kunne flytte innfestingen for skulderstroppene. Det finnes en en smart liten fløyte i midtstroppens lås. Denne egner seg for å signalisere til andre hvor du er dersom du mister synskontakt i skogen.

På hvert magebelte er det en liten praktisk lomme på hver side. Regnovertrekket er plassert i egen lomme under sekken. Dermed er det ikke så farlig om det er litt vått der du setter fra deg sekken stående.

Bilde: Red Tail 65L , magebelte med lommer

Bilde: Caldera skulderstropper og fløyte

Bilde: Caldera 75L, Kraftig glidelås bunnseksjon, generelt for alle sekkene fra ALPS, vurder størrelsen på glidelåsen i forhold til de normale remmene.

Fire av sekkene gav en momentan godfølelse når magebeltet ble strammet, mens det var  noe som skurret med den femte. Etter nærmere studier så vi at selve innfestingen av magebeltet til delen med polstring hadde to punkter på hver side på de med desidert best bærekomfort.

 

Bilde: Caldera 90L, 2 side lommer, Red Tail 80L fleksibel lomme og frontlomme, Caldera 90L snorlås mellom topp og bunnseksjon

Bilde: Caldera 90L, fleksibel lomme og festestropp i front, feste bunn for gåstav og tipp, egen stropp øverst på sekk

Bilde: Caldera 90L, 3 separate lommer topplokk, Caldera 75, praktisk avtagbart topplokk, taske med magebelte (gjelder alle modeller)

Kommentar fra en kunde som hjalp oss med å teste sekkene «Jeg er overbevist. Jeg ser at dette er kvalitet».

Test av tursekker fra ALPS – Spesifikasjoner
Bærekomfort Caldera 75 Caldera 90 Red Tail 65 Cascade 90 Red Tail 80
Anlegg skulderparti Svært god Svært god God God God
Anlegg korsrygg Svært god Svært god Svært god Meget god Meget god
Anlegg ryggparti God God Meget god Svært god Meget god
Komfort magebelte Svært god Svært god Svært god Svært god God
Tilpassing rygglengde ja ja ja ja ja
Fløyte ja ja ja ja ja
Tilganger Caldera 75 Caldera 90 Red Tail 65 Cascade 90 Red Tail 80
Toppseksjon tilgang stående Snølås Snølås Snølås Snølås Snølås
Toppseksjon glidelås tilgang liggende ja ja nei ja nei
Bunnseksjon tilgang glidelås glidelås glidelås glidelås glidelås
Lokk avtagbart/taske ja ja ja ja ja
Justerbar avstand topplokk ja ja ja ja ja
Praktiske rom Caldera 75 Caldera 90 Red Tail 65 Cascade 90 Red Tail 80
Topplokk lommer 3 3 1 3 1
Utvidbart Toppseksjon med Bunn Ja, Snorlås Ja, Snorlås Ja, Glidelås Åpent, Reimer Ja, Glidelås
Sidelommer, dybde 2+2, min 14cm 2+2, min 14cm 1+1, min 15cm 2+2, min 14cm+19cm 1+1, min 17cm
frontlomme, dybde åpen fleksibel 29cm åpen fleksibel 33cm 28cm glidelås+åpen 39cm glidelås 30cm + 30cm åpen
Plass mellom toppseksjon og frontlomme nei nei ja, 14 cm kant nederst nei ja, 16 kant nederst
Magebelte lommer 1+1 1+1 1+1 1+1 1+1
Festeløsninger Caldera 75 Caldera 90 Red Tail 65 Cascade 90 Red Tail 80
Dobbel innfesting magebelte på hver side ja ja ja ja nei
Ører for festing på frontlomme nei nei 3 5 3
Egne reimer for festing utenfor frontlomme ja ja nei nei nei
Ører for innfesting under sekk ja ja ja ja ja
Stropper for festing av liggeunderlag … under ja ja nei ja nei
Reimer til gåstaver med eget feste for tupp ja ja ja ja ja
Løfte håntak topp av sekk ja ja ja ja ja
Detaljer Caldera 75 Caldera 90 Red Tail 65 Cascade 90 Red Tail 80
Toppseksjon snølås ja ja ja ja ja
Komprimerings stropp topp snølås ja ja ja ja ja
Ramme for ekstra avstiving nei nei nei ja nei
Komprimerings stropper sider 2+2 2+2 3+3 2+2 3+3
Plassering regnovertrekk bunn, egen lomme bunn, egen lomme bunn, egen lomme bunn, egen lomme bunn, egen lomme
Fløyte for varsling og peiling i skog ja ja ja ja ja

CENTER.no

I am text block. Click edit button to change this text. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.